אימוני-MMA לחימה משולבת
קצת על הספורט
אודות MMA
MMA- Mix Martial Arts (שילוב אומנויות לחימה) הינו ענף ספורט המדמה קרב פנים מול פנים. מותר השימוש במגוון רחב של שיטות לחימה ללא נשק. כלומר החוקים מאפשרים למשתתפים להשתמש בכל אמנויות הלחימה שהם יודעים תוך כדי לחימת עמידה ולחימה על הקרקע.
מקורו של ספורט זה התחיל בקרבות "ולה טודו" (בפורטוגזית "הכל מותר") ספורט לחימה גופנית ללא הגבלות כלשהן חוץ משימוש בנשק. ספורט זה היה קיים בברזיל מאז שנות ה -20 אך בתחילת שנות ה-90 הביאה משפחת גרייסי הברזילאית את העיסוק בספורט לארצות הברית וממנו התפתח ספורט ה-MMA
בשנת 1993 פרץ הספורט לתודעת הציבור כאשר נערכה לראשונה תחרות ה-UFC הראשונה
(אליפות הלחימה האולטימטיבית) שהייתה פתוחה לספורטאים מכל קשת אומנויות הלחימה הקיימות. מטרת התחרות הייתה לבדוק מהי אומנות הלחימה האולטימטיבית כדי לקבוע מיהו הלוחם הטוב ביותר.
אופי התחרות תפס את עיני הציבור מכיוון שלעולם לא נראה משהו בסגנון הזה קודם לכן.
עם השנים הוכנסו חוקים והגבלות על הלוחמים בכדי להפוך את הספורט ליותר אלגנטי ובטוח יותר. עקב שינויים אלו, הענף צמח להיות פופולרי יותר ולצמוח במהירות. היום עומד בפופולריות של ענפי ספורט כמו האיגרוף והאבקות המקצוענית.
לוחם יכול לגבור על יריבו במספר דרכים:
• הכנעה – טכניקת גראפלינג שמאלצת את היריב להיכנע מפאת כאב (לדוגמה בריחים)
• נוקאאוט (או KO) – מצב בו אחד המתמודדים איבד את הכרתו כתוצאה מזעזוע מוח. נוקאאוט מהווה ניצחון מיידי למתמודד שנשאר על רגליו.
• נוקאאוט טכני (או TKO) – מצב בו אחד המתמודדים לא יכול להמשיך להילחם. לפעמים מצב זה נגרם על ידי שבר או חתך פתוח, אך לרוב משמעותו שלוחם אחד היה טוב משמעותית מהשני ושהמשך הקרב עלול לסכן את המתמודד המפסיד. כמו כן, במקרה של פרישת אחד הלוחמים – הלוחם שאינו פרש מנצח ב-TKO.
• החלטת שופטים – אם כל סיבובי הקרב הסתיימו ללא הכרעה, שלושת שופטי הצד מכריזים על המנצח (החלטה זו עשויה להתקבל פה אחד או ברוב קולות).
• פעולה פסולה (באנגלית: disqualified או בקיצור DQ) – מתמודד עשוי לנצח אם יריבו ביצע מהלך לא חוקי או הפגין חוסר נכונות להלחם
• קרב עשוי להסתיים בתיקו בהחלטת שופטים אחידה או בהחלטת שופטים חצויה (אנ'). כמו כן, תוצאת קרב עשויה להפסל עקב גילוי בדיעבד של שימוש בחומרים אסורים (באנגלית: No contest).
טכניקות הלחימה ב-MMA מתחלקות בדרך כלל לשתי קטגוריות: טכניקות סטרייקינג, שנמצאות בשימוש באיגרוף, איגרוף תאילנדי, קיקבוקסינג, קראטה, טאקוונדו וכדומה, וטכניקות גראפלינג הנמצאות בשימוש בהיאבקות, ג'ודו, ג'יוג'יטסו ברזילאי, סמבו, לוטה ליברה וכדומה.
בענף ישנם שלושה יסודות לחימה:
קרב עמידה בו נלחמים במצב עמידה עם האגרופים, הבעיטות, המרפקים והברכיות. דוגמאות לאמנויות לחימה מיסוד העמידה: קראטה, קיקבוקס, איגרוף, ג'יוג'יטסו. היסוד השני הוא יסוד הקלינץ' בו נלחמים כשהמטרה היא להפיל אחד את השני, עם הטלות, דחיפות, נעילות כמו חניקות או בריחים בעמידה. דוגמאות לאמנויות לחימה מיסוד הקלינץ': ג'ודו, ג'יוג'יטסו, BJJ, היאבקות חופשית, היאבקות יווני-רומי. היסוד השלישי ואחרון הוא יסוד הקרקע בו מנהלים קרב על הקרקע ונאבקים עם תרגילים שונים כגון: ריתוקים, בריחים וחניקות. דוגמאות לאמנויות הלחימה מיסוד הקרקע: ג'ודו, ג'יוג'יטסו, BJJ. ישנן אמנויות לחימה שמורכבות משני יסודות או משלושת היסודות.
פעמים רבות יעדיף לוחם להשתמש בטכניקה של אמנות הלחימה בה התחיל את הקריירה הספורטיבית שלו. עם זאת, למרבית הלוחמים המקצוענים ב-MMA יש מיומנות גבוהה בשתי הקטגוריות העיקריות וגם אם לוחם יעדיף טכניקה אחת להכריע התמודדויות, הוא ידע להגן על עצמו ולנהל תחרות מול רוב הטכניקות הקיימות.